Primaria comunei Albesti:

Sos. Mangaliei nr. 31, cp. 907020

Telefon: +40/241/736708

Fax: +40/241/736708 int. 5

 
Acces rapid:

- Prefectura judetului Constanta

- Consiliul Judetean Constanta

- Presedintia Romaniei

- Guvernul Romaniei

- Senatul Romaniei

- Camera Deputatilor

 

Analiza Trafic.ro:

 

Click pentru prognoza meteo pe zona Constanta

 

Accesul liber la informatie este un drept al fiecarui cetatean, reglementat prin Constitutie. Tehnologia ne ajuta acum sa fim mai aproape de locuitorii pe care trebuie sa ii deservim si cred ca prin acest site vom reusi sa imbunatatim relatia dintre administratie si cetatean ...

 

primar Gheorghe MOLDOVAN


 

Prima atestare a comunei Albesti dateaza de pe vremea stabilirii populatiei turcesti din Crimeea in anul 1856 pe aceste meleaguri.
    Din aceasta cauza, pana in anul 1924, comuna Albesti a avut denumirea turceasca si anume SARIGHIOL, si era formata din doua colonii turcesti (una spre rasarit care se numea SARIGHIOL si alta spre apus care se numea ACBASI). Ulterior, populatia dominanta era alcatuita din romani si nemti.
     In anul 1940 se face schimbul de populatie cu Cadrilaterul, apoi in anul 1970 are loc un exod de populatie din Moldova, Oltenia si Maramures, venita pentru munci agricole, care se stabileste in satele comunei.

Cetatea antică Albeşti

 

 

De cateva zeci de ori mai mica decat marile cetati antice de pe litoral, asezarea fortificata de la marginea comunei Albesti este considerata de arheologi drept unul dintre cele mai importante situri din intreaga tara.

     Fortul grecesc a fost descoperit din intamplare de un profesor aflat in excursie cu elevii sai. Zidurile, cu o grosime intre 1,20 si 1,60 metri, erau impenetrabile pentru atacatorii acelor vremuri." Nicolae Alexandru. La mai bine de doua milenii de la constructia sa, fortul le ridica mai multe semne de intrebare constructorilor. Zidurile sunt compuse din blocuri mari de piatra, care nu sunt legate cu nici un liant intre ele. Dilema este cu atat mai interesanta cu cat fortul era aparat de un turn inalt de cativa metri, iar intreaga constructie a fost ridicata pe marginea unei vai.

      Arheologii vehiculeaza ipoteza prelucrarii aproape perfecte a laturilor cuburilor de piatra, care, datorita greutatii proprii, s-au "lipit" perfect unele de altele si a rezultat astfel un zid masiv. Solutia, rudimentara comparativ cu modul de constructie a marilor cetati din aceeasi perioada, a generat insa o rezistenta incredibila a intregii structuri. "Zidurile, cu o grosime cuprinsa intre 1,20 si 1,60 metri, erau impenetrabile pentru atacatorii acelor vremuri", a precizat Nicolae Alexandru, arheolog in cadrul Muzeului Callatis Mangalia si unul dintre cercetatorii care au lucrat la asezarea fortificata.

 

 

| Acasa | Localizare | Populatie | Istoric | Economie | Patrimoniu | Cont@ct |

.: vizualizare optima: 1024/768 px, IE6 sau Firefox2, flash, .pdf reader :.

2017 Primaria comunei Albesti.
 Toate drepturile rezervate.
  .: un produs SAAR SURFACES :.